Meggyes "fagylalt"

2014-02-04

sponsored links












Ezt a desszertet a 22.SAD! -ra készítettem, melynek háziasszonya Pitelány, a Tûpárna és habverõ blog írója. A játék témája a báli szezonhoz kapcsolódik, ami nem más, mint:

Álarcos finomságok

Vagyis, olyan süteményeket -édeset, vagy akár sósat- lehet nevezni a játékra, ami elsõ látásra másnak tûnik, mint ami valójában. :) Nagyon tetszik a téma és már a kiírás napján megfogalmazódott bennem, hogy mit is fogok készíteni. Sok helyen láttam már ehhez hasonló édességet a neten... és már jó régóta tervbe is volt véve, hogy egyszer megpróbálkozok majd valami ilyesmi elkészítésével, de eddig nem volt meg az a bizonyos lendület . Hát most megkaptam és elkészültek életem elsõ, de bizonyosan nem utolsó sült fagylaltjai. :D









Hozzávalók 6 fagylalthoz :
A tölcsérhez:
8 dkg sima liszt
4 dkg rétesliszt
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 tojás
1 csipet só
1 csipet sütõpor

A meggyes gombóchoz :
13 dkg liszt
1 kk. sütõpor
11 dkg porcukor
5,5 dkg vaj
0,5 dl tej
2 ek. meggylekvár
1 tk. rumaroma
1 tojás
csipet só

A díszítéshez:
5 dkg vaj
17 dkg porcukor
tetszés szerinti dekoráció (itt meggylével színezett kókuszreszelék)

  1. A tölcsérekhez a tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, majd a tésztából egy hüvelykujjnyit félre teszünk, a maradékot 6 részre osztjuk. A tésztát ostyasütõben világosra sütjük. Épp csak annyira, hogy formázható legyen, mivel a sütõben még sülni fog. A lényeg, hogy formázás után megtartsa az alakját. A kész tölcséreket hûlni hagyjuk.
  2. A meggyes tészta száraz hozzávalóit egy tálba kimérjük. Egy másik edényben elkeverjük a tejet, tojást, olvasztott vajat, meggylekvárt, rumaromát, majd a száraz hozzávalókhoz öntjük és egynemûvé keverjük a tésztát.
  3. A sütõt elõmelegítjük 180 °C-ra.
  4. A tölcséreket tésztájából félretett kis darabot 6 apró gombóccá gyúrjuk, majd egyet-egyet a tölcsérek aljába nyomkodunk óvatosan, így lezárjuk az esetleges lyukakat.
  5. Egy lábost, aminek fém a füle -így betehetjük a sütõbe- befedünk 3 réteg alufóliával. A fóliába körben 6 kis keresztet vágunk óvatosan. Ide fogjuk majd beleállítani a tölcséreket. A kihûlt tölcséreket körbetekerjük alufóliával, majd a lábosba állítjuk õket. Vigyázzunk, hogy a lábost fedõ alufólia ne szakadjon túl, mert különben nem tartja majd meg a sütiket.
  6. A tölcsérekbe egy-egy jó nagy kanálnyi meggyes tésztát teszünk -de nem töltjük meg õket teljesen, mert a tészta nõni fog-, majd az egészet lefedjük alufóliával úgy, hogy egy kis kupolát készítünk a sütik fölé, hogy a tölcsérek ne égjenek meg. Betesszük a sütõbe -az alsó harmadba- és ~30 perc alatt készre sütjük õket. Tûpróbával feltétlenül ellenõrizzük, hogy átsült-e a tészta. Én a biztonság kedvéért a sütõben hagytam kihûlni.
  7. Míg a tészta hûl, elkészítjük a vajas krémet. A vajat porcukorral habosra keverjük, majd betesszük a hûtõbe felhasználásig.
  8. A teljesen kihûlt sütemények tetejére vajas krémet halmozunk, majd tetszés szerint díszítjük.








Tipp: Ha esetleg kimaradna a meggyes tésztából, kanalazzuk muffin-papírba és úgy süssük ki. :) Nekem két kis muffin sült még pluszban.

Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s